Een kavel in Waterwijk Fijnaart kopen? Dit zijn de mogelijkheden!

Publicatiedatum 23-12-2020

Lijkt jou het wel wat om een kavel in Waterwijk Fijnaart te kopen en in een prachtige groene omgeving te gaan wonen? In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee dient te houden.

Je eigen droomwoning realiseren

Eén van de voordelen van het kopen van een kavel in Waterwijk Fijnaart is dat je helemaal zelf je eigen droomwoning kunt realiseren. Alleen er geldt wel een aantal aanvullende bepalingen. Welke? Dat hangt af van waar in de wijk je woning komt. Bekijk voor alle informatie het document welstandgebiedscriteria op onze website.

1. Denk na over of je wilt gaan wonen in een rijwoning, twee-onder-een-kap woning of vrijstaande woning?

Wil jij straks gaan wonen in een rijwoning, twee-onder-een-kap woning of vrijstaande woning? De kavels worden in stroken van 60 cm breed bij 30 meter diep verkocht (op rijwoningen na, die zijn 27 meter diep).

Wil je straks gaan wonen in een rijwoning? Dan geldt er minimaal 39 kavelstroken per 3 woningen. Voor een 2-onder-1-kap woning gelden minimaal 15 kavelstroken per woning. Voor een vrijstaande woning gelden minimaal 20 kavelstroken per 1 woning. Wil je een rijwoning of twee-onder-een-kap woning realiseren? Dan dien jij je in te schrijven als groep. Je kunt dus zelf de grootte van de woning bepalen, zolang de voorraad strekt.

Vervolgens is het aan jou om van A-Z de bouw te regelen. Dit regel je helemaal zelf. Zo selecteer je onder andere zelf de aannemer, regel je de financiering zelf en vraag je een vergunning aan. Om je hiermee op weg te helpen hebben we een handig stappenplan opgemaakt.

2. Houd rekening met een maximale hoogte en breedte van de kavel

Je kunt dus zelf je eigen droomwoning realiseren. Alleen geldt er wel een maximale hoogte en breedte bij het realiseren van je droomwoning. Het hoofdgebouw mag maximaal 12 meter diep en 11 meter hoog zijn.

Het hoofdgebouw mag maximaal 12 meter diep en 11 meter hoog zijn.

3. Garage of andere aan- en bijgebouwen

Ben je van plan om straks ook een garage te nemen of iets anders aan- of bij te bouwen? Houd er dan rekening mee dat de aan- en bijgebouwen niet groter dan 90m2 mogen zijn, en dat het maximaal 50% van het erf in beslag mag nemen. Verder kun je kiezen uit een bijgebouw met kap of een bijgebouw met plat dak.

Bijgebouw met kap of platdak

 4. Voorgevelrooilijn

Ook is het uiteindelijk belangrijk dat het huis dat je gaat bouwen, 3 tot 6 meter vanaf de voorgevel wordt gebouwd. Bij rijwoningen is dit 3 meter.

Ook is het uiteindelijk belangrijk dat het huis dat je gaat bouwen, 3 tot 6 meter vanaf de voorgevel wordt gebouwd. Bij rijwoningen is dit 3 meter.

 5. Zijdelingse perceelsgrens

Bij een vrijstaande woning smaller dan 10 meter, en een twee-onder-één kap woning smaller dan 7 meter geldt dat er aan beide kanten van de kavel 3 meter ruimte moet vrij blijven. Deze ruimte mag wel benut worden voor een carport, garage, aanbouw, berging, of de bij rijwoningen verplichte gezamenlijke achterom.

Aan beide kanten van de kavel moet er 3 meter ruimte vrijblijven. 

Verder geldt voor een vrijstaande woning breder dan 10 meter, en een twee-onder-één-kap woning breder dan 7,5 meter, dat er aan beide kanten van de kavel 5 meter ruimte moet over blijven. Ook hierbij geldt: deze ruimte mag wel benut worden voor een carport, garage, aanbouw of berging.

 Aan beide kanten van de kavel moet er 5 meter ruimte vrijblijven.

6. Parkeerplaatsen

Bij halfvrijstaand, vrijstaand en bij hoekwoningen moeten er minimaal 2 parkeerplaatsen worden aangelegd op eigen terrein. De uitzondering hierop is de tussenwoning.

7. Dakvorm en kleur baksteen

Kies je een kavel aan de buitenzijden van het plan (te herkennen aan de rode lijn die langs de woningen loopt uit onderstaande afbeelding), dan gelden er een aantal verplichtingen als het gaat om de dakpannen en stenen. Zo zijn donkerrode of wit gekeimde bakstenen voor de gevels verplicht. Verder is het verplichte dakvorm een zadeldak, met ongeglazuurde antraciete dakpannen. Voor aan- en bijgebouwen geldt dezelfde architectuur plicht als het hoofdgebouw. Bekijk voor alle informatie en aanvullende bepalingen het document welstandgebiedscriteria.

Bereken zelf hoeveel stroken je nodig hebt

Bepaal op basis van de bouwvoorschriften en je voorkeuren hoe breed je wilt dat je kavel gaat worden. Deel vervolgens dit aantal door 0,6. Dan weet je precies hoeveel stroken je nodig hebt!

Rekenvoorbeeld: Stel je wilt een vrijstaande woning bouwen van 6,5 meter breed. Stel je wilt daarbij ook een zijtuin van 5 meter en een extra garage aanbouwen van 4,5 meter aan de andere zijde, dan kom je op een 6,5 + 5 + 4,5 = 16 meter brede kavel uit. Je hebt dan 16 / 0,6 = 26,6 en dus afgerond 27 stroken nodig.

Ben jij er over uit dat je een kavel in Waterwijk Fijnaart wilt gaan kopen? Onderneem dan deze stappen!

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven?

Meld je hier aan voor onze nieuwsmailing: AANMELDEN

Gemeente Moerdijk

Pastoor van Kesselaan 15
4761 BJ Zevenbergen

14 0168

waterwijkfijnaart@moerdijk.nl

Dit is een website van gemeente Moerdijk. Wij doen ons uiterste best juiste en volledige informatie te verschaffen, de inhoud (content) van deze website kan echter onvolkomenheden en/of onjuistheden bevatten. Aan de inhoud van deze website kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Gemeente Moerdijk aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige of gedateerde informatie op deze website, ook niet voor eventuele gevolgschade door het gebruik ervan.
Gemeente Moerdijk kan deze website te allen tijde, en zonder enige kennisgeving vooraf, wijzigen. De gebruikte artist impressions zijn uitsluitend bedoeld om een indruk te geven van een mogelijke invulling van het project Waterwijk Fijnaart.

De inhoud van deze website mag enkel gebruikt worden voor persoonlijke (niet commerciële/bedrijfsmatige) doeleinden. De inhoud mag niet worden gereproduceerd, verkocht, verspreid of gepubliceerd zonder onze schriftelijke toestemming. Komt u op deze website fouten tegen dan stellen wij het zeer op prijs als u ons deze meldt. Hiervoor kunt u mailen naar info@moerdijk.nl.