Duurzaam wonen in Waterwijk Fijnaart!

Publicatiedatum 6-4-2021

Denk jij erover na om een kavel te kopen in het prachtige Waterwijk Fijnaart en vind je duurzaamheid belangrijk? Dan vraag je je vast af hoe je jouw woning duurzaam kunt bouwen. Dit artikel geeft je enkele handige tips.

Duurzaam bouwen is meer dan alleen energiebesparing. Het is beter voor het milieu, het bespaart grondstoffen en het is vaak gezonder voor bewoners en gebruikers. Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om duurzaam te bouwen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • het gebruiken van sloopmateriaal voor nieuwbouw: betongranulaat en metselwerkgranulaat van oude funderingen en muren opnieuw gebruiken;
 • milieuvriendelijke materialen gebruiken. Zoals hout uit duurzaam beheerde bossen
 • energiezuinig ontwerpen. Bijvoorbeeld een gebouw dat evenveel energie gebruikt als het zelf opwekt (energieneutraal), door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Bepaal van tevoren wat jouw duurzame woonwensen zijn

Wanneer je duurzaam wilt bouwen, is het belangrijk dat je hier al vanaf het begin rekening mee houdt. Bepaal dus van tevoren wat jouw duurzame woonwensen zijn en vraag jezelf af: Wil ik een woning die energieneutraal is? Wil ik duurzame materialen gebruiken? En zo ja, welke duurzame materialen wil ik dan gaan gebruiken? En wil ik voor duurzaam watergebruik gaan? 

Dit zijn keuzes, die een grote invloed hebben op het ontwerp en gebruik van je woning. Zo is goed isoleren de eerste belangrijkste stap. Alle energie die niet wordt gebruikt, hoeft namelijk ook niet opgewekt te worden. Verdiep je dus goed in welke duurzame maatregelen het beste bij jou en jouw woning passen. 

Warmtebronnen

Neem de tijd om uit te zoeken welke alternatieve warmtebron je wilt aanbrengen in je nieuwe woning. Er is een grote kans dat dit volledig elektrisch wordt. Stroom opwekken kun je grotendeels zelf doen aan de hand van zonnepanelen. Maar er zijn ook nog tal van andere opties, enkele voorbeelden zijn:

 • een volledig elektrische warmtepomp, voor 1 woning of samen met een blok huizen;
 • een hybride warmtepomp: een kleine elektrische warmtepomp samen met een hr-ketel. Dit is duurzaam als het aardgas vervangen wordt door groen gas;
 • infraroodpanelen (alleen in bepaalde situaties duurzaam).
 • Aardewarmte
 • een pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout.

Vergelijk verschillende opties en kijk goed naar welke alternatieve warmtebron het beste aansluit bij jouw duurzame woonwensen. 

Woningontwerp

Zorg ervoor dat je een ontwerp kiest dat voldoet aan jouw duurzame woonwensen. Schakel een architect in met voldoende kennis en ervaring met duurzaam bouwen die jou kan helpen met een passend ontwerp. Daarnaast kun je ook kijken naar een energieadviseur voor nieuwbouw. Deze adviseur kan jou helpen met en antwoord geven op jouw duurzame vragen zoals: 

 • Moet ik nu wel of geen zonnepanelen plaatsen?
 • Is het beter om triple glas of dubbel glas te plaatsen?
 • Wat zijn de werkelijke besparingen en terugverdientijden?
 • Welke combinatie van maatregelen werkt nu het meest optimaal?

Overheid stimuleert duurzaam bouwen

De overheid stimuleert duurzaam bouwen op verschillende manieren. Het is zinvol om goed uit te zoeken wat er mogelijk is in jouw situatie. Hiervoor kun je kijken op Rvo.nl.

Na de oplevering

Nadat je jouw duurzame woonwensen hebt verwezenlijkt, is het belangrijk om te laten controleren of jouw woning ook daadwerkelijk zo duurzaam en energiezuinig is als je je had voorgenomen, en wat je door de leverancier van het systeem is beloofd. Laat daarom na de oplevering een nacontrole uitvoeren om de energieprestatie van de woning te meten. 

Heb je interesse in het kopen van een kavel in Waterwijk Fijnaart en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Wil je meer informatie of op de hoogte blijven?

Meld je hier aan voor onze nieuwsmailing: AANMELDEN

Volg ons op social media

Facebook
Instagram

Gemeente Moerdijk

Pastoor van Kesselaan 15
4761 BJ Zevenbergen

14 0168

waterwijkfijnaart@moerdijk.nl

Dit is een website van gemeente Moerdijk. Wij doen ons uiterste best juiste en volledige informatie te verschaffen, de inhoud (content) van deze website kan echter onvolkomenheden en/of onjuistheden bevatten. Aan de inhoud van deze website kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Gemeente Moerdijk aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige of gedateerde informatie op deze website, ook niet voor eventuele gevolgschade door het gebruik ervan.
Gemeente Moerdijk kan deze website te allen tijde, en zonder enige kennisgeving vooraf, wijzigen. De gebruikte artist impressions zijn uitsluitend bedoeld om een indruk te geven van een mogelijke invulling van het project Waterwijk Fijnaart.

De inhoud van deze website mag enkel gebruikt worden voor persoonlijke (niet commerciële/bedrijfsmatige) doeleinden. De inhoud mag niet worden gereproduceerd, verkocht, verspreid of gepubliceerd zonder onze schriftelijke toestemming. Komt u op deze website fouten tegen dan stellen wij het zeer op prijs als u ons deze meldt. Hiervoor kunt u mailen naar info@moerdijk.nl.